Prírodná kozmetika, tipy pre krásu, Slow Beauty
Blog Modrá púpava ©
Zatočte s celulitídou: účinný prírodný prostriedok z kávy a listov brezy
Jedným z najväčších nepriateľov hladkej a pružnej ženskej pokožky je určite celulitíta. Čo poviete na účinnú prírodnú zbraň proti nepríjemnej pomarančovej koži?
Breza je symbolom mladosti, sviežosti a znovuzrodenej životnej sily. Extrakt z mladých brezových lístkov (zbierajú sa od apríla do júna) je okrem iného aj vynikajúcim anticelulitídnym prostriedkom. Spojte jeho životodarnú silu s osvedčenou kávou a citrusmi a z kozmetického hľadiska ste spravili maximum.
Celulitída sa vyskytuje predovšetkým na koži stehien a zadku. Ide o drobné hrbolčeky a jamky v koži, ktoré sú spôsobené oslabením spojivového tkaniva, cez ktoré sa pretláča tuk. Tento problém postihuje ženy v rôznej miere a zvyčajne sa začína objavovať po skončení puberty. Výskyt celulitídy nie je závislý od typu postavy, či telesnej hmotnosti. Postihuje v rovnakej miere ženy štíhle, i plnoštíhle. Pri vzniku celulitídu zohrávajú svoju úlohu pohlavné hormóny. Práve preto je primárne problémom nás - žien. Muži trpia celulitídou skôr výnimočne - ak majú málo testosterónu a veľa estrogénu.
No nie je to len "čarovný elixír" z brezy, čo môže pomôcť vyhladiť a spružniť pokožku postihnutú celulitídou. Tu je niekoľko základných odporúčaní ohľadne životného štýlu:
- minimalizácia konzumácie cukru a čistých škrobov,
- pravidelná fyzická aktivita, ktorá spevní svalstvo a podkožné tkanivo,
- redukcia hmotnosti (bez fyzickej aktivity je však vplyv schudnutia na celulitídu minimálny),
- masáže, najmä lymfomasáž.
A teraz už poďme k receptu na sľúbený proticelulitídny prípravok. Ide o spevňujúci olej, ktorý sa používa na krátku, ale silnú masáž jedenkrát denne. Pri pravidelnom používaní a v kombinácii s pohybom budú výsledky naozaj zázračné :)
Čo potrebujeme na tento anticelulitídny olej:
- 50 ml marhuľového oleja
- 25 ml brezového macerátu (viď postup nižšie)
- 25 ml kávového macerátu (viď postup nižšie)
- 10 kvapiek pomarančového esenciálneho oleja
- 10 kvapiek grapefruitového esenciálneho oleja
Brezový macerát povzbudzuje metabolizmus a má výrazné detoxikačné účinky, kávový macerát povzbudzuje prekrvenie tkanív a oba citrusové esenciálne olejčeky stimulujú lymfatický systém a majú vyhladzujúci účinok na pokožku.
Na kávový macerát potrebujeme:
- nahrubo zomleté kávové zrná
- marhuľový olej
- pohár so šroubovacím viečkom
Postup: Naplňte pohár cca. do ¼ nahrubo zomletými kávovými zrnami (nasypali sme celé, a potom sme ich v pohári rozmixovali ponorným mixérom). Zalejte olejom až po vrch pohára. Pohár uzavrite a dajte do hrnca s vodou, položte na šporák a zapnite na nízku teplotu tak, aby sa voda len zohriala, ale nevrela! Takýmto spôsobom macerujte 6-7 hodín. Po skončení macerácie preceďte cez bavlnenú utierku alebo gázu.
Na brezový macerát potrebujeme:
- čerstvé mladé brezové lístie
- marhuľový olej
- pohár so šroubovacím viečkom
Postup: Naplňte nazbieranými brezovými lístkami čistý a suchý zaváraninový pohár (lístky nezatláčajte len ich zľahka nasypte do pohára). Zalejte olejom tak, aby ním boli listy celkom zakryté. Pokiaľ sú v pohári vzduchové bubliny, tak obsah premiešajte drevenou alebo plastovou lyžičkou, aby bublinky unikli. Pohár vložte do hrnca s vodou, položte na šporák a zapnite na nízku teplotu tak, aby sa voda len zohriala, ale nevrela. Takýmto spôsobom macerujte 6-7 hodín, následne zlejte cez gázu či utierku.
Výsledný anticelulitídny olej: oba prefiltrované maceráty prelejte do čistej a suchej fľaštičky, dolejte 50 ml marhuľového oleja, pridajte po 10 kvapiek z každého esenciálneho olejčeka a poriadne pretrepte.
ANTICELULITÍDNY ÚČINOK sa ešte zvýši, ak si pred aplikáciou tohto prípravku dáte striedavú sprchu a premasíruje kritické partie masážnou rukavicou/kefou.
NEPOUŽÍVAJTE na poranenú pleť alebo pri dermatitíde.
Náš tip: macerát z čerstvých brezových listov vypína aj prvé vrásky. Odložte si trochu brezového macerátu a používajte ho ako jemný, ale účinný olej na ošetrenie očného okolia :)
Tak čo, vyskúšate?
Želáme Vám krásny máj!
Vaše Eňa & Eva.
© Modrá púpava. Obsah je chránený autorským zákonom a nie je možné ho kopírovať bez súhlasu autorov.
Odporúčané články
Komentáre
Dobrý deň, chcem sa opýtať, že pri výrobe macerátov, keď sa voda zohreje, tak sporák vypnem a nechám poháre ďalej v hrnci v tej vode 6-7 hodín? Už sa voda v hrnci nezohrieva? Ďakujem za odpoveď.
Dobrý deň, ďakujem za otázku. Vody v hrnci má byť toľko, aby hladina oleja v pohároch a hladina vody v hrnci bola na rovnakej úrovni. Aby sa zahrial celý macerát rovnomerne, občas olej môžete opatrne premiešať aby sa uvoľnili účinné zložky z rastlinného materiálu. Čo sa týka toho zahrievania, nemusíte mať šporák pustený celých 6-7 hodín. Ide o to udržať vodu teplú - mierne zahriate preukázateľne zlepšuje uvoľnenie účinných látok z rastlinného materiálu. Vodu zahrejte a potom šporák vypnite, voda si nejaký čas teplotu drží. Pokiaľ voda veľmi vychladne môžete ju opäť trochu zohriať. Prípadne si len zohriať vodu niekde bokom a vymieňajte teplú vodu za studenú vodu v hrnci. Prípadne pokiaľ nie ste veľmi netrpezlivá, nemusíte vôbec macerát zahriať, ale macerácia bude trvať 10-14 dní. V tomto prípade odporúčam kávu pomlieť jemnejšie a brezové lístky nechajte zvädnúť (24 hodín voľne rozložené na obruse, aby sa z nich uvoľnila voda) potom ich nasekajte nožom a až tak zalejte olejom. Zavrite poháre a nechajte stáť na tmavom mieste, pri izbovej teplote a každý deň premiešajte. Po 10-14 dňoch prefiltrujte cez čistú utierku a máte hotové jemné maceráty. Pokiaľ máte ešte nejaké ďalšie otázky, napíšte mi rada Vám odpoviem. Za modrú púpavu Elena Krátka