Blog

Inšpirácie Nenáhlivej krásy


Prírodná kozmetika, tipy pre krásu, Slow Beauty
Blog Modrá púpava ©


Slimačí sliz: Od dávnej histórie po modernú kozmetiku

21.08.2024 09:03

Pre mnohých ľudí môže myšlienka aplikácie slimačieho mucínu na pleť znieť nezvyčajne, možno dokonca vtipne. Avšak táto prírodná látka má za sebou dlhú históriu využitia v liečbe a kozmetike, ktorá siaha až do dávnej minulosti. V tomto článku sa pozrieme na to, čo slimačí mucín je, ako sa získava a prečo sa stal takou obľúbenou zložkou v modernej prírodnej kozmetike.

hippokrates

Čo je slimačí mucín?

Slimačí mucín, známy aj ako slimačí filtrát, je hustá, lepkavá látka, ktorú produkujú slimáky. Táto látka slúži slimákom na ochranu a regeneráciu ich tela. Využívanie slimačieho mucínu nie je žiadnou novinkou. Už v staroveku sa jeho hojivé vlastnosti používali na liečbu rôznych kožných problémov. Hippokrates, otec medicíny, údajne využíval slimačí mucín na ošetrenie zápalov a podráždenej pokožky.

Dnes sa slimačí mucín stal jednou z najvyhľadávanejších zložiek v kozmetickom priemysle, a to vďaka jeho výnimočnej účinnosti. Táto látka nie je tvorená len jednou zložkou – obsahuje viacero aktívnych zložiek, z ktorých každá prispieva k jeho pozitívnym účinkom na pleť.

Zloženie slimačieho mucínu

Zloženie a účinky slimačieho mucínu

Slimačí mucín je mimoriadne bohatý na rôzne bioaktívne látky, ktoré majú významné benefity pre pleť. Medzi hlavné zložky patria:

  • Alantoín: Známy pre svoje hojivé a antioxidačné vlastnosti. Pomáha urýchliť regeneráciu pokožky a chrániť ju pred škodlivými vplyvmi.
  • Elastín a Kolagén: Tieto proteíny zlepšujú pružnosť a pevnosť pokožky, čím prispievajú k mladistvému vzhľadu.
  • Proteíny: Vyživujú a zvlhčujú pleť, čo pomáha udržiavať jej hydratáciu a zdravý vzhľad.
  • Kyselina Glykolová: Má exfoliačné vlastnosti, ktoré odstraňujú odumreté kožné bunky, a zároveň podporuje tvorbu kolagénu.
  • Vitamíny A, E a C: Tieto vitamíny majú silné antioxidačné účinky a chránia pleť pred voľnými radikálmi, ktoré môžu spôsobovať predčasné starnutie.

Ako sa získava slimačí mucín?

Zber a produkcia slimačieho mucínu sú starostlivé procesy, ktoré zabezpečujú jeho najvyššiu kvalitu bez poškodenia slimákov. V súčasnosti sú hlavnými dodávateľmi slimačieho mucínu Taliansko v Európe a Južná Kórea v Ázii. Obe krajiny dodržiavajú prísne pravidlá týkajúce sa ochrany zvierat a ich humánneho zaobchádzania.

V našej kozmetike používame slimačí mucín zo slimačej farmy, kde slimáky žijú vo voľnom prostredí, ktoré čo najviac pripomína ich prirodzený biotop. Chovajú sa na čerstvom vzduchu a kŕmia sa prirodzenou rastlinnou potravou, čo prispieva k vysokej kvalite získavaného mucínu.

Proces zberu mucínu prebieha nasledovne: Slimáky sa zbierajú z lúky, opláchnu sa čistou vodou a následne sa dezinfikujú, čo stimuluje produkciu slizu. Tento proces trvá len niekoľko minút, po ktorom sa slimáky vrátia do svojho prirodzeného prostredia. Získaný mucín sa potom filtruje a čistí, aby sa odstránili všetky nečistoty. Celý proces prebieha bez použitia chemikálií a so zohľadnením maximálnej šetrnosti voči slimákom.

slimačí mucín benefity pre pleť

Benefity slimačieho mucínu pre vašu pleť

Slimačí mucín je jednou z najlepších prírodných ingrediencií, ktoré môžete začleniť do svojej starostlivosti o pleť. Tu sú niektoré z jeho hlavných benefitov:

  1. Regenerácia a antiage efekt:

    • Slimačí mucín urýchľuje regeneráciu kožných buniek, čím pomáha pleti rýchlejšie sa obnovovať a zlepšuje jej celkový vzhľad. Tento proces je kľúčový pre boj proti známkam starnutia, ako sú jemné vrásky a strata pružnosti.
  2. Zmiernenie foto-agingu:

    • UV žiarenie môže vážne poškodiť pokožku a urýchliť jej starnutie. Slimačí mucín pomáha zmierniť tieto negatívne účinky tým, že upokojuje podráždenú pokožku a podporuje jej zotavenie.
  3. Ochrana pred vonkajším znečistením:

    • Okrem UV žiarenia je pleť denne vystavená rôznym škodlivým látkam z vonkajšieho prostredia. Slimačí mucín má anti-pollution efekt, ktorý pomáha chrániť pleť pred týmito nečistotami a znižuje riziko vzniku zápalov a podráždení.

Nevýhody a riziká používania slimačieho mucínu

Aj keď je slimačí mucín veľmi účinnou a obľúbenou zložkou, existujú určité riziká, ktoré je potrebné zvážiť. Niektoré štúdie naznačujú, že môže existovať skrížená alergia medzi roztočmi a slimačím mucínom. Ak máte alergiu na roztoče, mali by ste pri používaní produktov so slimačím mucínom postupovať opatrne.

Inspiral s marhuľou

Ako správne používať kozmetiku so slimačím mucínom?

V našej kolekcii Inspiral nájdete produkty, ktoré obsahujú vysokokvalitný slimačí mucín. Môj osobný favorit je krém Inspiral Antiage, ktorý okrem slimačieho mucínu obsahuje aj bioretinoid RETINART. Tieto dve aktívne látky navzájom zosilňujú svoje účinky, čím poskytujú maximálnu starostlivosť o vašu pleť.

Tento krém je navyše bez pridaného parfumu, takže je vhodný aj pre citlivú pleť. Ak hľadáte produkt, ktorý skutočne zlepší kvalitu vašej pleti a pomôže vám bojovať proti známkam starnutia, Inspiral Antiage je tou správnou voľbou.

les

Slimačí mucín je silná prírodná zložka s mnohými benefitmi pre pleť, od regenerácie a hydratácie až po ochranu pred vonkajšími vplyvmi. Ak ste ho ešte nevyskúšali, možno je čas zaradiť ho do svojej každodennej pleťovej rutiny.

Ak máte akékoľvek otázky alebo chcete zdieľať svoje skúsenosti s kozmetikou so slimačím mucínom, neváhajte a zanechajte komentár. Rada vám pomôžem nájsť produkty, ktoré budú pre vašu pleť to najlepšie.

Kozmetiku so slimačím mucínom môžete kúpiť na tomto odkaze.

 

© Modrá púpava. Obsah je chránený autorským zákonom a nie je možné ho kopírovať bez súhlasu autorov.

Komentáre


Článok zatiaľ nemá žiadne komentáre.


Pridať komentár