Blog

Inšpirácie Nenáhlivej krásy


Prírodná kozmetika, tipy pre krásu, Slow Beauty
Blog Modrá púpava ©


Ako na starostlivosť o vlasy po náročnom lete? Ako chrániť vlasy pred slnkom? Skúste ich ochranu prírodnými spôsobmi.

04.09.2023 10:45

S príchodom jesene leto nekončí. Máme pred sebou ešte veľa slnečných dní. Verte či nie, slnečné lúče môžu mať negatívny vplyv nielen na našu pleť, ale aj na vlasy. Intenzívne slnečné žiarenie a teplo môžu viesť k degradácii bielkovín vo vlasoch, oslabeniu vlasových vlákien, vysušeniu, strate pigmentácie či elasticity a poškodeniu vlasovej štruktúry. Preto je dôležité dbať aj na ochranu vlasov pred slnkom.

arganovy_olej_vlasy

Ako by teda mala vyzerať rutinná starostlivosť o vašu korunu krásy? Existuje jednoduchá prírodná ochrana pred slnkom? Ak si neviete poradiť sami, prinášame vám tipy na komplexnú starostlivosť o vlasy aj počas slnečných jesenných dní. Je jednoduchá a nebude vás stáť veľa námahy. Takže si s ňou poradíte aj vy sami. Ba čo viac, v pohodlí vášho domova a za rekordne krátky čas.

Podľa výskumov (1.) uvádzaných viacerými dermatológmi a výrobcami kozmetických výrobkov sa UVB žiarenie výrazne podieľa na degradácii bielkovín vo vnútri vlasov. Práve tento proces môže spôsobiť ich oslabenie a krehkosť.

arganovy_olej_kvapkatko

Jedným z dôsledkov pôsobenia UV žiarenia na vlasy je oxidatívne poškodenie. To vedie k tvorbe voľných radikálov napádajúcich bunky vlasov, degenerácii a oslabeniu. UVA žiarenie taktiež môže redukovať pigmenty vlasov, čím dochádza k ich vyblednutiu a strate lesku. Ako zaručiť, aby boli vaše vlasy po náročnom lete opäť žiarivé a zdravé?

Arganovy_olej_100ml

Jedným z účinných spôsobov ochrany vlasov je využitie Argánového oleja. Plod tejto rastliny je známy nielen svojimi pozitívnymi účinkami na pleť, ale aj ako prostriedok na ochranu vlasov pred teplom. Najčastejšie sa stretávame s jeho použitím ako ochrany pred žehlením.

Je však dobré vedieť, že do určitej miery môže slúžiť aj ako UV ochrana vlasov. Dôvod je jednoduchý – je bohatý na antioxidanty, ktoré udržiavajú vlasy hydratované a poskytujú im ochranu pred škodlivými účinkami slnečného žiarenia.

Rozmarinový_olej _na vlasy

Vypadávanie vlasov je najčastejší vlasový problém

Mnohých ľudí vie poriadne potrápiť vypadávanie vlasov. Tento problém sa stáva ešte intenzívnejším po namáhavých letných dňoch. Prečo je to tak? Jedným z dôsledkov dlhodobého vystavovania vlasov UV žiareniu môže byť aj poškodenie buniek vlasových folikulov a následné vypadávanie vlasov.

Zápasíte s týmto problémom aj vy? Ideálnou prírodnou voľbou je rozmarín. Mnohé štúdie dokazujú, že rozmarínový olej je známy svojimi stimulačnými vlastnosťami, teda podporuje rast nových vlasov. Pravidelnou aplikáciou posilníte vlasovú štruktúru a podporíte rast vlasov.

Rozmarína_vlasy

Rozmarína je intenzívna vlasová kúra obohatená o kyselinu hyalurónovú pre zdravé, silné a lesklé vlasy. Aké sú hlavné benefity tohto vlasového komba? Okrem regenerácie vlasovej pokožky a podpory rastu vlasov slúži aj ako prevencia proti:

  • lupinám
  • vypadávaniu vlasov
  • lámaniu a krepovateniu
  • rozštiepeným končekom

Ako si dopriať rozmarínovú vlasovú kúru v pohodlí domova? Úplne vám postačí malá miska s 1 polievkovou lyžicou rozmarínového oleja. Postup, ako masku aplikovať, je tiež veľmi jednoduchý. Namočte končeky prstov do oleja, naneste na pokožku hlavy a jemne masírujte minimálne 5 minút. Už po pol hodine uvidíte, že sa štruktúra vlasov výrazne zlepšila.

Rozmarina_vlasy_krabicka

Náš tip:

Olejový zábal na vlasy môžete nechať pôsobiť pokojne aj počas celej noci. Pre dosiahnutie viditeľných výsledkov odporúčame kúru aplikovať 1 – 2-krát týždenne.

Špecifické a nepríjemné problémy s pokožkou hlavy

Okrem vypadávania vlasov môžu slnečné lúče spôsobiť svrbenie, zápal vlasových folikulov alebo extrémne vysušenie. Dôvodom je, poškodenie vlasovej pokožky v dôsledku pôsobenia UV žiarenia. Čo pomáha v boji proti problematickej pokožke hlavy?

Grassia_ylang_ylang

Prírodné oleje s obsahom Ylang-ylang alebo Borákový olej sú výbornou voľbou. Ylang ylang je známy svojimi upokojujúcimi vlastnosťami. Už niekoľko kvapiek vmasírovaných do pokožky hlavy pomáha zmierniť nepohodlie spojené so svrbením.

Borákový olej je zase vhodný na ošetrenie suchej a svrbivej pokožky hlavy spôsobenej seboreou, ekzémom alebo folikulitídou. Má upokojujúce vlastnosti a zlepšuje celkovú kondíciu vlasov. Jeho pravidelné používanie zmierňuje problémy s vypadávaním vlasov a pomáha obnoviť zdravú pokožku hlavy.

Záverečná výživa vlasov na maximum

Chcete vašim vlasom dopriať záverečný wellness? Marhuľový olej je ideálny na vlasové zábaly. Vysoké množstvo vitamínov a minerálov hydratuje vlasy a dodáva im lesk. Ako pri väčšine z našich rád, ani tento postup si nevyžaduje veľa úsilia a námahy.

marhulovy_olej

Stačí naniesť marhuľový olej na vlasy, jemne ich zabaliť do uteráka a nechať pôsobiť aspoň 30 minút. následne vlasy dôkladne umyte šampónom a vychutnajte si ich zdravý vzhľad.

ruzova_voda

Na záver svojej vlasovej starostlivosti môžete počas slnečných jesenných dní použiť kvetinové vody každej vône. Ruža, Levanduľa či Harmanček dodajú vašim vlasom hodvábny lesk a príjemnú vôňu počas celého dňa. Praktické balenie je ideálne na to, aby ste si ich zobrali všade so sebou. Aplikovať ich môžete kedykoľvek počas dňa a poskytnú vám potrebné osvieženie.

juvenia

Pri starostlivosti o vlasy počas jesene je dôležité pamätať v prvom rade na ich ochranu pred slnečným žiarením. Leto je síce za nami, no slnečných dní nás ešte čaká neúrekom. Zamerajte sa preto na nedokonalosti a pokúste sa ich zmierniť niektorou z alternatív prírodných olejov na špecifické problémy. Následne vlasom doprajte potrebný wellness pomocou vlasovej kúry. No a na záver ich rozmaznajte aplikáciou kvetinovej vody počas dňa.

 Využitie prírodných olejov môže poskytnúť naturálnu ochranu vlasov pred slnkom. Zlepšujú zdravie vlasov a pokožky hlavy, posilnia a regenerujú vlasy a dodajú im chýbajúci lesk. Využite silu ukrytú v prírode a užite si krásne a zdravé vlasy aj počas jesenných mesiacov.

(1.) Sebetić K, Sjerobabski Masnec I, Cavka V, Biljan D, Krolo I. UV damage of the hair. Coll Antropol. 2008 Oct;32 Suppl 2:163-5. PMID: 19138021.

(2.) Hay ICJamieson MOrmerod AD. Randomized Trial of AromatherapySuccessful Treatment for Alopecia AreataArch Dermatol. 1998;134(11):1349–1352. doi:10.1001/archderm.134.11.1349

(3.) Zahn H. Progress report on hair keratin research. Int J Cosmet Sci. 2002 Jun;24(3):163-9. doi: 10.1046/j.1467-2494.2002.00135.x. PMID: 18498508.

(4.) Grosvenor, A.J., Marsh, J., Thomas, A., Vernon, J.A., Harland, D.P., Clerens, S. and Dyer, J.M. (2016), Oxidative Modification in Human Hair: The Effect of the Levels of Cu (II) Ions, UV Exposure and Hair Pigmentation. Photochem Photobiol, 92: 144-149.

(5.) Ana Carolina Santos Nogueira, Ines Joekes, Hair color changes and protein damage caused by ultraviolet radiation, Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology, Volume 74, Issues 2–3, 2004, Pages 109-117, ISSN 1011-1344,

 

© Modrá púpava. Obsah je chránený autorským zákonom a nie je možné ho kopírovať bez súhlasu autorov.

Komentáre


Článok zatiaľ nemá žiadne komentáre.


Pridať komentár