Blog

Inšpirácie Nenáhlivej krásy


Prírodná kozmetika, tipy pre krásu, Slow Beauty
Blog Modrá púpava ©


5 mýtov dvojfázového čistenia pleti

04.06.2024 15:16

 

Čistenie pleti je základným a nevyhnutným krokom v starostlivosti o pleť, ale mali by sme si ju čistiť dvojfázovo?

S otázkami o čistení pleti sa stretávam často, v posledných rokoch najmä ohľadom dvojfázového čistenia pleti, ktoré naberá na popularite. Dôvodom je, že jeden čistiaci prostriedok nemusí stačiť na dôkladné odstránenie make-upu, vodeodolných SPF krémov a nečistôt z pleti. Dvojfázové čistenie pleti v praxi znamená použitie dvoch rôznych typov čistiacich prostriedkov, v dvoch krokoch.

Dvojfázové čistenie pleti

Kedy je nevyhnutné, účinné, dostatočne šetrné? Pozrime sa na päť mýtov, ktoré ho sprevádzajú.

Mýtus č.1: Dvojfázové čistenie pleti je nevyhnutným krokom.

Hlavný a prvý mýtus je, že dvojfázové čistenie pleti je nevyhnutnou rutinnou praxou pre každého. To však nie je celkom pravda... vaša večerná čistiaca rutina bude závisieť od toho, aké prípravky počas dňa používate. Ak nepoužívate ťažký make-up, maskaru, vodeodolné prípravky, či SPF krémy, stačí, ak si večer umyjete tvár jemným pleťovým mydlom, dôsledne ju opláchnete vlažnou vodou, utrete čistým uterákom na tvár a na záver hydratujete.

pleťové mydlo

Ak si tvár poriadne očistíte večer pred spaním, ranná čistiacia rutina môže byť jednoduchá – dvojfázové čistenie pleti nie je potrebné. 

Mýtus č.2: Dvojfázové čistenie je príliš agresívne a dôsledné.

Ďalším mýtom je, že dvojfázové čistenie pleti je agresívne a vyčistí pleť až príliš dôkladne. To však nie je celkom pravda... ak sa použijú správne čistiace prostriedky.

V prvom kroku je nevyhnutné použiť produkt na báze oleja, ktorý dokáže rozpustiť nečistoty rozpustné v tukoch. Po olejovom čistení si môžete dopriať jemnú masáž tváre.

odličovací olej

V druhom kroku ide o odstránenie týchto rozpustených nečistôt z pleti.

Pri dvojfázovom čistení pleti je tak kľúčové vybrať si dva odlišné produkty, ktoré fungujú na základe rozdielnych princípov. Prvý produkt by mal byť na báze oleja, ako napríklad čistiaci alebo odličovací olej, a druhý produkt by mal byť umývací, napríklad pleťové mydlo. Dôležitá je kombinácia a poradie týchto dvoch odlišných prípravkov – vždy použite najskôr olejový a potom umývací prostriedok, aby sa dosiahol optimálny účinok. Potom pokožku opláchnite vlažnou vodou a následne hydratujte, najlepšie použitím hydratačného tonika a krému.  

Mýtus č. 3: Dvojfázové čistenie narúša kožnú bariéru.

Tretí mýtus spočíva v názore, že proces dvojfázového čistenia pleti odstraňuje príliš veľa kožného mazu. Jednou z obáv pri používaní viacerých čistiacich prostriedkov je, že odstránia príliš veľa prirodzeného mazu z vašej pokožky. Avšak toto nie je celkom pravda. Ako som už povedala, pri správnom výbere produktov, jedného olejovitého, druhého umývacieho, a následnej dostatočnej hydratácii pokožky, nedochádza k nadmernému odstráneniu kožného mazu. Pamätajte však... tak ako nedostatočné čistenie pleti, tak aj prílišné čistenie pleti škodí.

Mýtus č. 4: Dvojfázové čistenie nie je vhodné pre mastnú pleť.

Ak patríte medzi tých, ktorí trpia mastnou pokožkou, možno máte obavy z dvojfázového čistenia a možno ste počuli, že dvojfázové čistenie nie je pre tento typ pleti vhodný. Opäť ide o mýtus!

Kožný maz je prirodzenou ochranou pleti, hydratuje a vyživuje ju. Mastná pleť, najmä v oblastiach s mazovými žliazkami, produkuje nadmerné množstvo kožného mazu. Táto nadmerná produkcia mazu môže spôsobiť upchatie pórov, vznik zapálených pupienkov alebo čiernych bodiek, čo môže viesť k tvorbe nepríjemného akné.

Dvojfázové čistenie pleti môže byť účinným spôsobom, ako odstrániť prebytočný maz z pokožky, ak si vyberiete správny čistiaci prostriedok. V prvom kroku zvoľte čistiace produkty na báze oleja, ktoré dokážu odstrániť nadbytočný maz bez toho, aby pokožku dráždili a vysušili. Vyhnite sa vysoko peniacim prostriedkom, ktoré pleť vysušia a vytvoria zásadité prostredie pre baktérie. Nie je nič horšie než zapálená aknózna pokožka, ktorá je zároveň aj suchá a šupinatá.

Mýtus č. 5: Dvojfázové čistenie by malo mastnú pleť odmastiť a vysušiť.

Dostali sme sa k poslednému mýtu... mastná pokožka by sa mala čistiť agresívnymi a vysušujúcimi čistiacimi prostriedkami. Ide o praktiku bežnú v minulosti, nesprávny kozmetický krok, ktorý môže pokožku výrazne zhoršiť. 

Na povrchu pleti je ochranná vrstva z keratínu, ktorá chráni pokožku pred slnečným žiarením a znečistením. U ľudí s mastnou pokožkou sa keratín môže hromadiť a upchávať póry. V minulosti sa preto odporúčalo na čistenie mastnej pleti používať silné čistiace prostriedky obsahujúce agresívne (povrchovo aktívne látky) tenzidy a vysokú koncentráciu kyseliny salicylovej na zmenšenie tejto keratínovej vrstvy. Avšak toto viedlo k nadmernému vysušeniu a dehydratácii pokožky, čo spôsobovalo ďalšie problémy, ako napríklad jej podráždenie a zápaly.

Preto je dôležité čistiť mastnú pleť rovnako jemne, ako suchú a citlivú pleť. Dvojfázové čistenie mastnej pleti je pre tento účel dostatočne jemné a účinné.

Ak máte nejaké otázky, budem rada ak mi ich napíšete do komentára.

© Modrá púpava. Obsah je chránený autorským zákonom a nie je možné ho kopírovať bez súhlasu autorov.

Komentáre


Článok zatiaľ nemá žiadne komentáre.


Pridať komentár