Blog

Inšpirácie Nenáhlivej krásy


Prírodná kozmetika, tipy pre krásu, Slow Beauty
Blog Modrá púpava ©


Vôňa leta na tvári: blahodárny bylinkový kompres

22.07.2016 00:00

Chcem sa s vami podeliť o jedno veľmi osožné použitie letných byliniek - či už zo záhrady alebo nazbieraných na prechádzke. Ide o pleť rozmaznávajúci bylinkový kompres, teda obklad spojený s jemným stláčaním. Kompres patrí podľa mňa k tým prírodným zázrakom, ktoré treba jednoducho vyskúšať na vlastnej koži.

Ide o nadštandardnú starostlivosť o pokožku a našla som ho aj v ponuke viacerých kozmetických či wellness salónov. Postup je pritom celkom jednoduchý, a zároveň nad očakávanie účinný (aspoň ja teda na svojej pleti badám rozdiel, a to ju mám rozmaznanú všetkými našimi olejčekmi a krémikmi ;) Pokožka po ňom zostane nádherne mäkká, hladká a žiarivá. Treba si len vybrať tie "svoje naj" z bohatej ponuky letných byliniek, urobiť z nich bylinkový zápar, priložiť si ho na tvár v podobe obkladu, jemne popritláčať a relaxovať.

Bylinky na pleť

Olejové bylinné extrakty (maceráty) sú účinnou zložkou viacerých našich výrobkov. Pri zápare (výluhu) ide pre zmenu o vodnú extrakciu účinných rastlinných látok, ktoré sú iné, ako pri extrakcii v oleji. Teda kombinácia starostlivosti o pleť pomocou vodného obkladu a oleja (olejová kúra, pleťový olej) je priam ideálne komplexná :)
Určite neoľutujete, keď si doprajete čarovný relaxačný rituál v podobe uvoľňujúceho, regeneračného, čistiaceho a hojivého letno-bylinkového obkladu na tvár. Nech sa páči, tu je postup:

Potrebujete: sušené bylinky, vriacu vodu, malý uteráčik.

Vybrané bylinky (cca. 2 čajové lyžičky rozdrvených sušených byliniek) zalejte vriacou vodou a nechajte postáť 10 minút. Potom vlože uteráčik do čistej misky a prelejte naň horúci zápar cez sitko (aby sa zachytili kúsky byliniek). Počkajte, kým uteráčik vychladne na takú teplotu, aby sa dal vyžmýkať a nepopálil vás, ale aby bol stále dostatočne teplý. Zabaľte si do uteráčika od make-upu očistenú tvár a nechajte pôsobiť tak dlho, ako je vám to príjemné. Celými dlaňami uteráčik jemne pritláčajte na tvár - pomaly a postupne - od brady až po vrch čela. Pritom relaxujte a vdychujte vôňu byliniek, ktorá vás aj psychicky uvoľní. Pokožka sa vďaka bylinkovému kompresu zmäkčí, prekrví, póry sa otvoria a účinné zložky použitých byliniek môžu pôsobiť. Po obklade je pleť výborne pripravená na aplikáciu olejovej kúry alebo prírodného pleťového oleja. Pre najlepší účinok odporúčam kompres používať 1 až 2x za týždeň.

kompres

Pokiaľ nemáte k dispozícii vlastnú bylinkovú záhradu nevešajte hlavu. Pripravila som pre vás mix sušených byliniek z tej mojej. Tvoria ho:

- Nechtík lekársky: pozdvihuje ducha a podporuje veselú myseľ. V kozmetike sa využíva pre svoje protizápalové, hojivé a sťahujúce účinky.

- Ruža (centifolia, damascénska): má regeneračné a hojivé účinky, je vhodná pre zrelú a náročnú pleť.

- Šalvia lekárska má výborné antibakteriálne a dezinfekčné účinky. V bylinkovom zápare pôsobí utišujúco a hojivo na zaplálenú a problematickú pleť.

- Ďatelina lúčna sa v kozmetických prípravkoch tiež používa na zmiernenie zápalu a podráždenia.

- Slez maurský slúži na prípravu bylinných zmäkčovacích obkladov a vďaka obsahu slizovitých látok urýchľuje regeneračné a hojivé procesy v pokožke.

Tento voňavý bylinkový balíček Vám priložím ako darček ku každej objednávke nad 30 Eur (platí do vyčerpania zásob).

Sušené bylinky

Krásne bylinkami prevoňané leto!

Vaša Eňa.

© Modrá púpava. Obsah je chránený autorským zákonom a nie je možné ho kopírovať bez súhlasu autorov.

Komentáre


Článok zatiaľ nemá žiadne komentáre.


Pridať komentár