Blog

Inšpirácie Nenáhlivej krásy


Prírodná kozmetika, tipy pre krásu, Slow Beauty
Blog Modrá púpava ©


Jednoduchý návod na prípravu krémového deodorantu

14.01.2015 23:00

Vyskúšajte recept na tento sympatický krémový deodorant, ktorého prípravu nepochybne zvládnete aj doma. Jeho výroba naozaj nie je zložitá, a pritom funguje výborne. Zároveň je to bezpečná, netoxická a ekologická (zero waste) alternatíva ku komerčným deodorantom a antiperspirantom.

Najväčším plusom prírodných dezodorantov je, že neobsahujú hliníkové soli, ktoré upchávajú potné žľazy, bránia normálnemu vylučovaniu odpadových látok z tela, ale aj zvyšujú riziko vzniku viacerých civilizačných ochorení (napr. rakoviny prsníka, či Alzheimerovej choroby...).

Čisto prírodné deodoranty obsahujú prírodné antibakteriálne a vlhkosť pohlcujúce látky, ktoré prirodzeným spôsobom zabraňujú rozkladu baktérií, a tým aj tvorbe nepríjemného pachu. Jednoducho povedané, prírodný deodorant nezabraňuje prirodzenému poteniu (čo by ani nebolo zdraviu prospešné), ale účinne minimalizuje zápach.

Hlavnými zložkami nižšie uvedeného krémového deodorantu sú panenský kokosový olej a sóda bikarbóna. Kokosový olej má antibakteriálne vlastnosti a jedlá sóda výborne pohlcuje zápach a vlhkosť.

 

vonave-podpazusie

 

Čo potrebujeme:

  - 2 polievkové lyžice panenského kokosového oleja

  - 3 polievkové lyžice jedlej sódy (sódy bikarbóny)

  - cca. 1 lyžicu kukuričného (zemiakového) škrobu na zahustenie

  - 10 kvapiek esenciálneho oleja (nie je nevyhnutné)

Bez použitia esenciálneho oleja dostaneme deodorant s neutrálnou jemne kokosovou vôňou. Túto však môžeme zmeniť a vylepšiť podľa svojej nálady či preferencie. Ak chceme mať deodorant voňavý, jednoducho použijeme esenciálny olej podľa vlastného výberu (levanduľa, čajovník, mäta, bergamot, pomaranč, grapefruit...). Navyše, ak máte chuť experimentovať, môžete skúsiť esenciálne oleje kombinovať. Získate tak jedinečnú „svoju“ vôňu.

Postup výroby

Prípravné misky, vidličky na miešanie, ako aj nádobu, v ktorej chceme výsledný deodorant držať, sterilizujeme pred začatím výroby horúcou vodou.

  1. V jednej miske vidličkou miešame kokosový olej, kým nevznikne kašovitá hmota (ak treba, mierne/!/ ho nahrejeme).
  2. V druhej miske zmiešame jedlú sódu so škrobom.
  3. Zmiešame kokosový olej so zmesou sódy a škrobu (prípadne môžeme pridať viac škrobu alebo viac kokosového oleja tak, aby mal deodorant požadovanú krémovú konzistenciu; pozor, pri nižšej teplote dezodorant viac stuhne, naopak, pri vyššej teplote sa stane viac tekutým).
  4. (Do zmesi pridajte esenciálny olej.)

 

Výroba_deodorantu

 

Použitie:

Nádobu s krémovým deodorantom môžete držať pri izbovej teplote napr. v spálni či v kúpeľni. Deodorant sa nanáša v malom množstve čistými rukami na pokožku podpazušia tak, aby sa vytvorila tenučká vrstva (tá sa po malej chvíli vstrebe). Prírodný deodorant sa neodporúča kombinovať s deodorantami obsahujúcimi chemické zložky.
Uvedený krémový deodorant sa dobre aplikuje, nezanecháva stopy na oblečení a možno ho použiť aj na natretie nôh.

Tak čo, vyskúšate?

 

Ak chcete prírodný deodorant bez škodlivých zložiek, ale nemáte čas či chuť si ho doma vyrobiť, možno vám príde vhod niektorý z našich prírodných deodorantov. Na výber máme dva rôzne typy – krémový deodorant a deodorant v spreji – všetky v príjemných vôňových variáciách (nielen pre ženy, ale aj pre mužov).

 

Krásne dni!
Vaše Eva a Eňa.

© Modrá púpava. Obsah je chránený autorským zákonom a nie je možné ho kopírovať bez súhlasu autorov.

Komentáre


Článok zatiaľ nemá žiadne komentáre.


Pridať komentár