Blog

Inšpirácie Nenáhlivej krásy


Prírodná kozmetika, tipy pre krásu, Slow Beauty
Blog Modrá púpava ©


Príprava osviežujúcej KVETINOVEJ VODY – fotonávod

21.07.2015 16:32

Ak ste prišli na chuť výrobe domácej prírodnej kozmetiky, máme pre vás ďalší návod. Tentoraz na destiláciu sviežej, jemne voňavej kvetinovej vody. Na jej výrobu si môžete vybrať rôzne bylinky či kvetinky – či už podľa obľuby alebo želaného účinku. Vhodné sú napríklad: levanduľa, ruža, medovka, mäta, verbena, rozmarín, šalvia, harmanček....
Treba však upozorniť, že vôňa kvetu či bylinky sa nemusí vždy 100%-ne preniesť do vyrábanej kvetinovej vody. Prechádzajú do nej totiž len niektoré vonné látky, čo môže vôňu viac či menej pozmeniť. Prínosy pre pokožku však budú citeľné tak či tak :)

Najlepšie je použiť čerstvé kvety, no nesklamú ani sušené. Môžu sa destilovať jednotlivo, alebo aj v zmesi. Neodporúčame však teplocitlivé kvietky – ako napr. jazmín – vodička by sa vám zrejme nepodarila. My sme si teraz – aj vzhľadom na teplé letné dni – zvolili osviežujúcu mätu.

Kvetinova-voda

 

Kvetinové vody a ich využitie

Kvetinové vody sú v porovnaní s koncentrovanými esenciálnymi olejmi oveľa jemnejšie a majú aj trochu odlišné vlastnosti. Na rozdiel od olejov obsahujú totiž vo vode rozpustné zložky, napríklad rastlinné kyselinky, ktoré sú veľmi užitočné pri tonizácii pleti. Kvetinové vody – najmä ak vznikajú ako samostatný produkt a nie len ako "odpad" pri výrobe esenciálneho oleja – však obsahujú aj niektoré prospešné zložky éterických olejov, len v jemnejšej, menej koncentrovanej forme (viac zaujímavých informácií nájdete v článku: Živá kvetinová voda – výroba, kvalita a použitie hydrolátov).

Tieto 100%-ne prírodné vody majú naozaj rôznorodé využitie – či už ako pleťové tonikum alebo jemne čistiaca pleťová voda, tiež na obklady, či naparovanie, alebo ako osviežujúci sprej na prírodný "refreš" pokožky tváre a tela. Niektoré fungujú tiež ako repelent  vhodný aj pre veľmi malé deti či  domácich miláčikov (napr. Mätová, Rozmarínová, Levanduľová voda). Dajú sa použiť na prevoňanie účesu, niektoré dokonca mierne tónujú vlasy (napr. Rozmarínová voda je vhodná na tmavé vlasy a Harmančeková na svetlé). Prehľadne rozpísané použitie týchto multifunkčných vôd nájdete tu: kvetinové vody – rituál pre krásu.

 

Domáca príprava kvetinovej vody

Poďme teda na to – tu je sľúbený fotopostup destilácie vody zo sviežej mäty. Táto aromatická voda sa okrem osvieženia a zvlhčenia pokožky či vlasov počas letných dní odporúča aj pri akné, alergickej reakcii na bodnutie hmyzom, alebo aj na podporu koncentrácie pri štúdiu či práci (= upokojuje nervy, a zároveň stimuluje myseľ).

 

Čo potrebujeme:
(bežné pomôcky, ktoré nájdeme v kuchyni)

  • hrniec s pokrievkou (najlepšia je sklenená, aby ste počas destilácie videli, čo sa v hrnci deje)
  • teploodolný podstavec (my sme použili keramickú formičku na mafiny)
  • misku, do ktorej budeme zbierať kvetovú vodu (nemala by byť veľmi široká - len tak, aby sa nedotýkala okrajov hrnca)
  • bylinky/kvietky, ktoré chceme spracovať - cca. 5 hrstí (v našom prípade mäta)
  • vrecká s ľadom

Priprava-vyroby-kvetinovej-vody


Postup:

Do hrnca vložíme podstavec (napr. keramickú formičku na mafiny)

Postup-pripravy-kvetinovej-vody-1


Do hrnca nalejeme vodu: cca. 2-3 cm od dna hrnca a do tohto malého množstva vody namočíme bylinky. Počas destilácie je dobré z času na čas skontrolovať, čo sa v hrnci deje, aby bylinky neprihoreli!

postup-pripravy-kvetinovej-vody-2


Na podstavec postavíme misku, do ktorej budeme zachytávať kvetinovú vodu. Hrniec zakryjeme pokrievkou, ktorú sme otočili naopak. Miska na kvetinovú vodu sa nemá dotýkať hrnca ani pokrievky. Hrniec dáme na šporák a privedieme vodu k varu.

postup-pripravy-kvetinovej-vody-3


Keď voda začne vrieť, položíme na pokrievku vrecko s ľadom a stíšime teplotu na šporáku tak, aby voda vrela, ale len mierne. Necháme destilovať cca. 20 minút, nie dlhšie.

postup-pripravy-kvetinovej-vody-4


Čo sa deje v hrnci:

Voda vrie a odparuje sa. Para prechádza bylinkami a obohacuje sa o zložky esenciálnych olejov a iné rastlinné látky (napr. kyseliny rozpusné vo vode), potom sa zachytáva na pokrievke, kde sa vďaka ľadu zráža a steká do misky. 

Po 20-tich minútach vypneme šporák a necháme hrniec vychladnúť. Opatrne vyberieme misku z hrnca – kvetinová voda je hotová :-)

Cerstva-kvetinova-voda

 

Skladovanie:

Je dobré držať túto kvetinovú vodu v chladničke - tam Vám vydrží aj pol roka. Odporúčame odliaťsi z nej malé množstvo, ktoré spotrebujete v priebehu týždňa, a to si môžete držať po ruke v kúpeľni :)

Tip na predĺženie trvanlivosti: ak máte kvalitný rastlinný esenciálny olej (ideálne tiež mätový), kvapnite z neho do kvetinovej vody zopár kvapiek. Na jej povrchu sa vytvorí tenučká olejová vrstva, ktorá neprepustí vzduch, čím sa spomalí nežiaduci proces oxidácie. 

Kvetinova-voda-finalny-produkt

 

Sila voľne rastúcich či pestovaných bylín a kvetov je naozaj mimoriadna. Okrem rôznych zdravotných prínosov a potešenia, ktoré nám rastlinky do života prinášajú, môžeme mať vďaka nim aj krásnu pleť – doslova: pleť ako kvet :) Nech sa Vám vaša kvetinová či bylinková voda vydarí!

Ak nemáte poruke vhodné bylinky/kvetinky na destiláciu vlastného hydrolátu, alebo si na jeho domácu prípravu netrúfate, u nás nájdete výber tých najkvalitnejších kvetových vôd, ktoré sú špeciálne destilované ako hlavný, samostatný produkt, t.j. nie vedľajší produkt (odpad) popri výrobe esenciálnych olejov.

Majte ešte krásne leto!
Vaše Eva a Eňa.

© Modrá púpava. Obsah je chránený autorským zákonom a nie je možné ho kopírovať bez súhlasu autorov.

Komentáre


Iva, 21.02.2022 08:59

Ahoj, veľmi pútavé čítanie. Recepty na zaujímajú, len ako teraz v zime postupovať pri výrobe kvetinovej vody napr. z levandule. Mám totiž nie kvety, aké živé lístky. Z tých by som chcela skúsiť "vyrobiť KV".

Modrá púpava Modrá púpava, 21.02.2022 14:56

Ahoj, ďakujeme, sme veľmi radi, že sa Vám článok/receptík páči :) Úplne kľudne môžete skúsiť spraviť kvetinovú vodu len z lístkov - môže trochu inak voňať, ale určite sa tam dostanú účinné látky. Hydroláty - kvetinové vody (aj keď majú v názve kvet) sa zvyknú robiť aj z listov, či celej vňate rastlín. Postup prípravy je rovnaký. Nech sa Vám vodička vydarí!

Patrícia, 15.04.2021 20:04

Čo ak kvety normálne zalejem horúcou vodou ako na čaj a nechám vylúhovať ? Tiež sa do nej dostanú blahodárne látky nie ?

Modrá púpava Modrá púpava, 15.04.2021 20:24

Áno, môžete to urobiť, ale pôjdu tam potom aj iné látky, než ako idú do kvetinovej vody vyrobenej destiláciou (nie všetky sú žiadúce). Kým para ťahá ľahšie molekuly z rastliného materiálu, tak po zaliatí vodou tam zostávajú aj ťažšie a hlavná nevýhoda je, že voda takto získaná sa rýchlo pokazí. Rozdiel tiež bude aj vo vôni (kvet.voda ju má takú akoby ľahšiu, éterickejšiu, kým zaliatím byliniek horúcou vodou získate klasický zápar s čajovou vôňou). Aj klasický zápar obsahuje prospešné vo vode účinné látky - preto sa robieva čaj, ale je určený na aktuálne použitie. Takže ak si chcete napr. spraviť jednorázový bylinkový kompres (obklad) na tvár, dá sa to takto jednoducho a pleti veľmi prospeje (písali sme o tom aj článok tu na blogu: "Vôňa leta na tvári: blahodárny bylinkový kompres"). Trvanlivejšiu kvetinovú vodu však takto nezískate.

Lenka, 03.04.2020 10:47

Pekný deň, robila som podľa vášho návodu vodu zo sušených ružových lupeňov. Voda v hornej miske je voňavá číra, ale nazbierala sa mi aj voda do spodnej misky (podstavca), je takisto voňavá ale zafarbená. Môžem použiť aj túto vodu ako kozmetický prípravok, má také isté účinky a vlastnosti ako voda v hornej miske? Ďakujem :)

Ester, 31.08.2019 19:39

Dobry den, dakujem za inspiraciu. Rada by som sa opytala na šípkovú kvetinovú vodu. Myslite ze su šípky vhodne destilovat? Dakujem

Modrá púpava Modrá púpava, 02.09.2019 18:08

Pekný deň. S radosťou, tešíme sa, že Vás článok inšpiroval :) To s tou šípkovou vodou je veľmi zaujímavý nápad. Nebude to síce "kvetinová" voda v pravom zmysle slova, ale účinné - vo vode rozpustné látky - by sa mali destiláciou uvoľniť aj z plodov (keďže sa bežne robí šípkový čaj ;) Ešte sme sa s takou vodičkou nestretli, tak ak sa na to dáte, určite nám napíšte, ako sa podarila, ako voňala a tak pod.

Healthy mind, 22.06.2019 13:47

Dnes jsem poprvé objevila váš blog a je skvělý. Je plný skvělých članků. Moc si tvého psaní vážím. Miluju tuhle přírodní cestu životem. Urcitě se zase ráda vrátím. Budu ráda i když někdy navštívíš můj blog a necháš názor na mé psaní a celkový dojem blogu.

Modrá púpava Modrá púpava, 28.06.2019 03:29

Ďakujeme krásne, tešíme sa, že ťa náš blog zaujal a budeme sa tešiť na ďalšie milé návštevy. Áno, prírodná cesta je úžasná :)

Lucia, 17.06.2018 21:12

Dakujem, uz sa chladiiii :)


Pridať komentár