Blog

Inšpirácie Nenáhlivej krásy


Prírodná kozmetika, tipy pre krásu, Slow Beauty
Blog Modrá púpava ©


Nie je olej ako olej: mastná (akneózna) verzus suchá pleť

12.03.2016 20:18

Ak sa vám pleťové oleje zdajú ako dobrá voľba pre vašu pleť, nemýlite sa: čisté oleje a olejové zmesi majú vynikajúce vyživujúce, hydratačné a zvláčňujúce účinky bez akýkoľvek balastných zložiek (teda bez zbytočných emulgátorov, parfumov, konzervantov...).

V princípe neexistuje "lepší" a "horší" prírodný olej (samozrejme, reč je o za studena lisovaných, nerafinovaných olejoch), lebo všetky sú úžasné! Môže však byť lepší či horší olej pre konkrétnu pleť, čo sa ďalej pokúsime aspoň zjednodušene vysvetliť (aby sme nezostali len pri povrchnom priradení olejov k tomu-ktorému typu pleti).

sipkovy-olej-orechovy-olej-hroznovy-olej-konopny-olej

Základnou účinnou látkou v rastlinných olejoch sú mastné kyseliny. To, čo robí každý olej jedinečným, je kombinácia a percentuálny podiel týchto kyselín. Existuje veľa druhov mastných kyselín obsiahnutých v prírodných olejoch, preto je táto problematika vo svojej komplexnosti dosť komplikovaná. Ale asi najdôležitejšími ukazovateľmi toho, či bude olej pracovať v náš prospech alebo nie, sú dve mastné kyseliny: kyselina olejová a kyselina linolová (samozrejme, účinky rastlinných olejov závisia aj od iných zložiek - naše vysvetlenie je pre lepšiu názornosť do určitej miery zjednodušené).

Mastnú pleť vo všeobecnosti charakterizuje nadprodukcia kožného mazu, ktorá je často sprevádzaná aj problémami s akné. Vedecké štúdie dokladajú, že ľudia s mastnou a problematickou pleťou, ako aj ľudia náchylní k akné, majú v lipidovej vrstve pokožky nízky podiel kyseliny linolovej. Preto je účinné aplikovať na aknóznu pleť práve prípravky s vysokým podielom tejto esenciálnej kyseliny. Najlepšie rastlinné oleje pre tento typ pleti sú teda ľahké, rýchlo sa vstrebávajúce - tzv. suché oleje (s nízkym podielom kyseliny olejovej), ktoré majú vysoký obsah kyseliny linolovej. Takéto oleje vracajú pokožke rovnováhu, vyživujú a chránia ju bez toho, aby ju zaťažovali, upchávali póry, či prehlbovali jej problémy s akné a prílišnou tvorbou mazu.

 

"SUCHÉ",  ĽAHKÉ OLEJE, resp. oleje s vysokým obsahom KYSELINY LINOLOVEJ (percentuálny podiel):
• svetlicový/bodliakový olej (74-78%)
• pupalkový olej (73-74%)
hroznový olej (70-73%)
• slnečnicový olej 59-71%
orechový olej (51-61%)
konopný olej (56-60%)
• olej z pšeničných klíčkov (53-55%)
šípkový olej (44-46%) - aj v ponuke Modrej púpavy

 

Určitou nevýhodou suchých jednozložkových olejov s vysokým obsahom kyseliny linolovej je to, že sú v interakcii s UV-žiarením nestabilné a podliehajú oxidácii, čo pre pleť znamená riziko vzniku nežiaducich pigmentácií a podráždenia pokožky slnkom. Tomuto sa však dá predísť vhodnou kombináciou s inými konkrétnymi olejmi.
Takto vhodne nakombinový je v našej ponuke napríklad aj Olej na problematickú pleť, ktorého kľúčovou zložkou je extra panenský hroznový olej. Ďalej tento olej obsahuje „polosuchý“ marhuľový olej a určitý podiel moringového oleja, ktorý celej zmesi zabezpečuje oxidačnú stabilitu voči UV žiareniu, ako aj výrazné dezinfekčné a antibakteriálne vlastnosti. 

olej-na-problematicku-plet

Pre mastnú a problematickú pleť je taktiež špeciálne komponovaná intenzívna olejová kúra Balans.
Ďalšie suché, resp. polosuché oleje sú z našich napríklad: detský olej Neha, či pleťový a telový olej Božský jazmín

Druhá zo spomínaných mastných kyselín - kyselina olejová - robí oleje bohatšími, ťažšími, mastnejšími. Oleje s vysokým podielom kyseliny olejovej sú extra výživné a podporujú schopnosť pleti udržiavať si vlhkosť. Kyselina olejová je výborným pleťovým „dopingom“, rozhodne však nie pre všetky typy pleti. Oleje, resp. olejové zmesi s vysokým obsahom kyseliny olejovej neprospievajú mastnej, akneóznej, problematickej pleti, sú však naopak veľmi osožné pri suchej či starnúcej pokožke.

 

"HUTNÉ", VÝŽIVNÉ OLEJE, resp. oleje s vysokým obsahom kyseliny olejovej (percentuálny podiel):
• olivový olej (cca. 78%)
• olej z lieskových orieškov (cca. 77%)
• mandľový olej (cca. 71%)
moringový olej (cca. 70%) - aj v ponuke Modrej púpavy
• avokádový olej (57-70%)
• bambucké maslo (40-60%)
• makadamiový olej (cca. 57%)

Špeciálne pre suchú a zrelú pokožku máme v ponuke pleťový olej Čarovná ruža zložený z olejov s vysokým podielom kyseliny olejovej (moringový, makadamiový, mandľový), ako aj s vysokým obsahom antioxidantov zabraňujúcich starnutiu pleti a tvorbe vrások. Pre tento typ pleti je taktiež určená intenzívna olejová kúra Fialka.

pletovy-olej-ruzovy

Každý olej je svojím zložením a účinkami jedinečný a je možné vytvoriť len určité všeobecné kategórie olejov a približné usmernenia, ktorý olej vyhovuje tej-ktorej pleti - veď aj každá pleť je jedinečná a typológia: suchá, mastná, zmiešaná, zrelá... je len hrubo orientačná. Niekedy nás preto aj popri všetkých dobre mienených radách a odporúčaniach až vlastná skúsenosť a vyskúšanie viacerých olejov dovedie k voľbe toho pravého oleja, ktorý „sadne“ našej pleti najlepšie.

Želáme vám príjemné olejčekovanie, v prípade záujmu Vám veľmi rady poradíme :)
Vaša Eňa & Eva.


Informácie o kyseline linolovej vo vzťahu k mastnej pleti a akné sú z odborných dermatologických štúdií:
Essential fatty acids and acne
Digital image analysis of the effect of topically applied linoleic acid on acne microcomedones

Zdroj titulného obrázku: bodisafe.com

© Modrá púpava. Obsah je chránený autorským zákonom a nie je možné ho kopírovať bez súhlasu autorov.

Komentáre


Článok zatiaľ nemá žiadne komentáre.


Pridať komentár