Blog

Inšpirácie Nenáhlivej krásy


Prírodná kozmetika, tipy pre krásu, Slow Beauty
Blog Modrá púpava ©


Zahaľte sa do vône jazmínu - tipy na domáce použitie jazmínového oleja

02.07.2017 19:31

Takto v lete je už na väčšine miest obdobie kvitnutia jazmínu minulosťou. V článku však máme pre vás návody, s ktorými si budete môcť vychutnať božskú vôňu jazmínu, kedy sa vám len zachce. Bonusom k tomu je luxusná starostlivosť o pokožku celého tela :)

Jazmínový esenciálny olej je jedným z najvoňavejších, najopojnejších a najromantickejších olejov. Jeho vôňa evokuje príťažlivosť, hravosť, ale aj zmyselné potešenie a vášeň. „Bez jazmínu niet parfumu“, hovorí starodávne príslovie a naznačuje tak skutočne veľký význam tohto kvetu pre majstrov parfumérov a celé parfumérske odvetvie.

Esencialny olej jazminovy


Ide aj o jeden z najdrahších kvetinových olejov. Nečudo, veď na výrobu jedného kilogramu esencie treba viac ako 8 miliónov kvetov, pričom každý jeden kvet musí byť starostlivo odtrhnutý ručne, aby sa nepoškodil. Pomliaždenie kvetov by totiž vo výslednom oleji spôsobilo prítomnosť nepríjemných pachových stôp.

Známe sú dva typy jazmínu - z hľadiska aromaterapie rovnocenné: "denný" jazmín (jazmín veľkokvetý), ktorého puky sa otvárajú za úsvitu a "nočný" jazmín (jazmín arabský alebo sambak), ktorého kvety začínajú kvitnúť za súmraku a svoju vôňu uvoľňujú po celú noc. V Indii je tento nočný jazmín nazývaný Kráľovnou noci a je veľmi cenený pre radosť, ktorú prináša srdcu svojou exotickou sladkou vôňou. Za súčasné "jazmínové veľmoci" možno okrem Indie pokladať Egypt, Maroko a Južnú Afriku.

Súčasné výskumy potvrdili to, čo o jazmíne zaznamenala už tradičná ajurvéda - že jeho vôňa má stimulačný účinok na myseľ. A keďže zvyšuje bdelosť a znižuje potrebu spánku, je zvlášť vhodná nielen pre zamilované páry, ale aj pre unavených rodičov ako predpoklad pre romantické chvíle :)

Jazminovy kvietok

 

Jeden cestovateľ zaznamenal svoj zážitok týkajúci sa jedinečného účinku jazmínovej vône na ľudskú myseľ. Bol svedkom toho, ako sa indickí profesionálni parfuméri hrali a bláznili v mori jazmínových kvetov rozložených na spracovanie, pričom normálne šlo o mužov veľmi vážnych. Popísal, ako sa ľudia stávajú plnými energie, radostnými a hravými, že táto vôňa spôsobuje, že sú všetci šťastní a že sa správajú ako deti.
To sú zrejme dôvody, prečo ľudia v Indii pestujú jazmín všade okolo svojich domovov – užívajú si jeho aromaticko-relaxačné výhody po náročnej práci počas dňa. Zvýšená duševná energia, znížená potreba spánku, erotická príťažlivosť, romantické šťastie, príjemné sny a radosť - to všetko sú prejavy jazmínového požehnania :)


Nedávno sme dali do ponuky pleťový a telový olej Božský jazmín, z ktorého vône sme (okrem prospechu, ktorý prináša pokožke) nadšené! Dominuje v nej teplý, orientálne sladký Arabský jazmín (v noci kvitnúci), ktorý je odľahčený citrusmi a fixovaný kvapkou kadidla. Výsledkom je mimoriadne príjemná, pretrvávajúca jazmínová vôňa, ktorá napriek svojej opojnosti vôbec nie je ťažká, ale hravá a radostná.

Jazmínový olej

 

DOMÁCE TIPY na použitie oleja Božský jazmín

1. "Háremová" telová pasta (ešte sme nestihli vyskúšať - prosím, keď sa na to podujmete, dajte vedieť, ako to dopadlo ;)
Tento starodávny recept na luxuxný telový prípravok pochádza z Orientu. Vraj ho používali ženy z háremu, keď sa chystali potešiť sultána.
Potrebujete:
- 1 čajovú lyžičku mletej sušenej kôry citrusových plodov (pomaranč, citrón)
- 3 čajové lyžičky mletých mandlí
- 2 čajové lyžičky ovsených vločiek
- 1 čajovú lyžičku drvených sušených ružových lupienkov
- štipku mletého klinčeka
- štipku strúhaného muškátového orieška
- 2 polievkové lyžice jazmínového oleja (Božský jazmín)
Postup:
Všetky suroviny premiešajte tak, aby vznikla pasta. Kľudne pridajte aj viac oleja, pokiaľ sa vám zdá, že si to konzistencia vyžaduje. Dajte si kúpeľ, osušte sa a vo vypustenej vani aplikujte pastu na celé telo. Dôkladne vmasírujte najmä do suchých miest. Telo by sa malo pokryť tenkou vrstvou pasty. Keď skončíte, môžete sa vrátiť k tej časti tela, pri ktorej ste začali a postupne zotierať z tela jemný prášok, ktorý na ňom zostal po zaschnutí pasty. Väčšie zvyšky pasty zotrite suchým uterákom. Táto (na západe dosť neobvyklá) procedúra zanecháva pokožku žiarivú, hebkú a nádherne voňavú.


2. Rýchly celotelový píling (veľmi dobrý ako príprava pokožky na opaľovanie!)
Potrebujete:
- 5 polievkových lyžíc cukru alebo soli (jemne mleté - vyberte si, čo vašej pleti vyhovuje viac)
- 3 až 4 polievkové lyžice pleťového oleja Božský jazmín (kľudne aj iného :)
Dobre premiešajte a podľa potreby pridajte olej (pokiaľ máte píling suchý), alebo soľ/cukor (ak sa vám zdá veľmi riedky). To je všetko :)
Použitie:
Píling aplikujte vždy na vlhkú pokožku (najlepšie vo vani či v sprche). Pílingom si môžete vyšúchať aj tvár, ale len jemne a zľahka, samozrejme, pokiaľ Vaša pokožka nemá sklon k podráždeniu, inak píling tváre vynechajte. Pri sprchovaní po pílingu už nepoužívajte mydlo, ale len vodu, aby ste si nezmyli pleťový olej a neprišli tak o jeho vynikajúce hydratačné a regeneračné účinky.


3. Partnerská masáž jazmínovým olejom
Príprava je jednoduchá: použite olej Božský jazmín tak, ako je ;) Do procesu zapojte svojho partnera.
Masáž jasmínovým olejom navodzuje dôveru, optimizmus a vyvoláva pocity hravosti eufórie. Vnáša do vzťahu romantiku, ale aj duchovno.
Masáž jazmínovým olejom sa tiež odporúča aj pre čerstvé mamičky po pôrode - povznáša na duši a podporuje regeneráciu kože a brušnej svaloviny.

A ak nie ste zrovna veľmi na jazmín, môžete vo vyššie uvedených receptoch použiť aj olej Sladká levanduľa ;)

Prajeme Vám krásne voňavé leto!
Vaše Eva a Eňa.

© Modrá púpava. Obsah je chránený autorským zákonom a nie je možné ho kopírovať bez súhlasu autorov.

Komentáre


Andrea Andorkova, 24.10.2021 22:21

Ďakujem krásne za zaujímavý a veľmi poučný clánok,mám veĺmi rada prírodnú kozmetiku,Študujem si Vaśe produkty som nimi nadśená ako krásne o nich píšete,cítiť ,že Vaśu prácu robíte s láskou .Veľmi sa teśím na vońavé produkty od Vás.

Ivana K., 30.09.2017 21:27

Jazmín mám veľmi rada, asi si kúpim ten olejček a skúsim tie tipy :)

Ivet Semivanová, 30.09.2017 00:14

Zbožňujem vôňu jasmínu. Začínam s ním už ráno, keď si vychutnávam zelený čaj s jasmínom a po tom, čo som si tu teraz prečítala ho zbožňujem ešte viac, takže si tento olejček zaobstarám a hádam na vôňu nalákam aj nejakého fešáka na tú romantiku :-D

Anna Klanduchova, 22.09.2017 10:27

Na vase oleje skutocne nedam dopustit. Olej na problematicku plet mam vo svojej vybave uz nejaky cas a je skutocne skvely. A vonu jazminu milujem, tak sa obavam, ze budem musiet vyskusat aj tento :)

Nikol Jamrichova, 21.09.2017 21:43

Velmi zaujimave! Dakujem za tipy! :)

Zuzana Ištoňová, 21.09.2017 13:11

Vôňu jazmínu milujem, ďakujem za super tipy na využitie jazmínového oleja :) určite si ho zaobstarám do svojej zbierky prírodnej kozmetiky a olejčekov.

Iveta Raškova, 20.09.2017 21:19

Som velmi rada,ze som na trhu objavila produkty vasej firmy.Tak ako su vase vyrobky vynimocne a postupne skusam jeden po druhom a neviem si ich vynachvalit,tak neskutocne prijemny a ludsky mate aj pristup k zakaznikom.Velmi vam fandim a prajem vela uspechov.A samozrejme,tesim sa na dalsie produkty.

Michala Spackova, 20.09.2017 16:55

Dakujem za tip na zaujimavy olej. Zaujal ma najma v spojitosti s vyuzitim na peeling, lebo je podla mna lepsie mat doma par takychto multi funkcnych produktov, ako samostatne na kazdy ucel nieco. To sa este len ucim, ale olejceky zbieram :)


Pridať komentár